Επεξηγήσεις Ορολογίας

Οι πολωτικοί φακοί ή αλλιώς polarized και τα οφέλη τους

Ακούμε πολύ συχνά τη λέξη πολωτικό  όταν αναφερόμαστε σε γυαλιά ήλιου. Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα των πολωτικών γυαλιών ηλίου έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, όπως και η διαθεσιμότητα τους. Τι είναι όμως το πολωτικό ή αλλιώς polarized και πως μας προστατεύει;

Το πολωτικό είναι μια επεξεργασία ενδιάμεσα στις επιστρώσεις των φακών ηλίου το οποίο μείωνει την αντανάκλαση και το θάμπος.

Το φως που αντανακλάται από επιφάνειες όπως η επίπεδη άσφαλτος, τα ήρεμα νερά της θάλασσας ή (η γυαλάδα που εμφανιζεται έπειτα από βροχόπτωση, που ανακλώνται από οριζόντιες επιφάνεις) εισχωρεί στα μάτια μας και προκαλεί ένα ενοχλητικό θάμπωμα . Οι πολωτικοί (polarized) φακοί είναι φακοί οι οποίοι αποκόπτουν τις ακτίνες του ηλίου  κάθετα προς τα μάτια μας, έχοντας σαν πρώτο αποτέλεσμα να μειώνεται το ενοχλητικό θάμπωμα και η επικίνδυνη ακτινοβολία και δεύτερον να βελτιώνεται η διακριτικότητα του χώρου τονίζοντας τις λεπτομέρειες και την χρωματική αντίληψη δίνοντας έτσι μια καθαρότερη εικόνα.

 

Διαφορά μεταξύ απλών βαμμένων φακών Vs Πολωτικών φακών:

Αν και με τα σκοτεινά φιμέ γυαλιά ηλίου μπορεί να μειωθεί η έντονη φωτεινότητα ‘ωστε να προστατεύονται επαρκώς τα μάτια από την UV ακτινοβολία, δεν αφαιρούν την ενοχλητική λάμψη όπως ένας πολωτικός φακός. Επιπλέον, τα σκούρα γυαλιά ηλίου του παραεμπορίου τα οποία δεν προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζημιά στα μάτια του χρήστη από ότι αν δεν φορούσε καθόλου γυαλιά ηλίου. Και αυτό διότι η συσκότιση του οφθαλμού προκαλεί την διαστολή της κόρης, αφήνοντας μεγάλες ποσότητες υπεριωδών ακτίνων να εισέρθουν στα εσωτερικά μέρη του ματιού. Οι πολωτικοί φακοί λύνουν και τα δύο αυτά προβλήματα, με την εξάλειψη της αντηλιάς και το φιλτράρισμα των επιβλαβών UV ακτίνων.

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου είναι η ιδανική επιλογή όχι μόνο για συνθήκες όπου έχουμε έντονη ηλιοφάνεια αλλά και σε συνθήκες μετά από βροχόπτωση, καθώς εξαφανίζει τις αντανακλάσεις από το έντονο φώς και τις γυαλάδες του δρόμου μετά τη βροχή καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο φακό γυαλιών ηλίου. Είναι τόσο μεγάλη η σημασία των πολωτικών φακών που ακόμη και σχεδιαστές υψηλής μόδας όπως Emporio Armani, Michael Kors και Marc Jacobs συμπεριλαμβάνουν στις συλλογές των γυαλιών τους και πολωτικούς φακούς.

Τα οφέλη λοιπόν που παρέχουν οι πολωτικοί φακοί είναι τα εξής:

 

  • Mειώνουν την καταπόνηση των οφθαλμών, με αποτέλεσμα τα μάτια μας να νιώθουν ξεκούραστα έχοντας μεγαλύτερη άνεση.

 

  • Βελτιώνουν την οπτική οξύτητα παρέχοντας ασφάλεια, έτσι έχουμε μια ρεαλιστική αντίληψη του περιβάλλοντος και καθώς μειώνονται οι αντανακλάσεις αυξάνεται η οπτική μας ευκρίνεια.

Αφήστε μια απάντηση