Γυαλιά Οράσεως, Συμβουλές για τα μάτια σου

Όραση και ασφαλής οδήγηση, 13 συμβουλές

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών σε ετήσια βάση παγκοσμίως (1,23 εκατομμύρια) και σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία δυστυχήματα (50 εκατομμύρια) καθώς και τον υψηλό αριθμό θανάτων για τις ηλικίες άνω των 55 ετών στην Ελλάδα (310 το 2016 – 38% των θανόντων σε τροχαία συμβάντα) κρίνεται απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε πως η οδική ασφάλεια ξεκινά από την καλή όραση.

Η όραση αποτελεί την πιο σημαντική αίσθηση κατά την οδήγηση, αφού το 90% των πληροφοριών που χρειάζεται ένας οδηγός φτάνει μέσω των ματιών.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την όραση στην οδήγηση είναι:

 • 1) η ηλικία
 • 2) η υγεία των ματιών
 • 3) η ψυχοφυσική κατάσταση

Πλέον, και σύμφωνα με τη FIA – Την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου – η κακή όραση αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πρόκληση τροχαίων συμβάντων. «Το 80% των παθήσεων στην όραση μπορεί να διορθωθεί. Μόλις ένα στους 5 οδηγούς δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του.» αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Υπάρχουν όμως και εξωγενείς παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο. Αυτοί είναι:

 • 1) η φωτεινότητα η οποία είναι άλλοτε πολύ έντονη και άλλοτε ιδιαίτερα χαμηλή
 • 2) οι καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, έντονος ήλιος).

Έρευνες των τελευταίων ετών έδειξαν ότι:

Η ευκρινής και άνετη όραση αποτελούν από τα βασικά στοιχεία για μια ασφαλή οδήγηση για τους οδηγούς και όσων μετακινούνται στους δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου και όσοι χρήζουν διόρθωσης την απαιτούμενη διορθωμένη συνταγή. Τα γυαλιά ηλίου έχουν την ικανότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB) καθώς και την μπλε ακτινοβολία, αυξάνουν την αντίληψη των χρωμάτων και μειώνουν τις αντανακλάσεις.

Αυτό επιτυγχάνεται ειδικότερα με τη χρήση πολωτικών φακών, οι οποίοι περιορίζουν τις αντανακλάσεις από λείες επιφάνειες όπως το παρμπρίζ και την άσφαλτο.

Οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν και φωτοχρωμικούς φακούς που είναι λειτουργικοί και σε έντονη ηλιοφάνεια αλλά καθώς και τις βραδινές ώρες. Με τη χρήση τους προστατευόμαστε επίσης από εξωγενείς παράγοντες όπως ο αέρας και η σκόνη. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα προμηθευόμαστε από εξουσιοδοτήμένα οπτικά καταστήματα και με την βοήθεια των οπτικών μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα με βάσει τις προσωπικές μας ανάγκες.

Μετά την ηλικία των 40 ετών ο φακός του οφθαλμού χάνει την ικανότητα του να προσαρμόζει γρήγορα και μειώνεται η περιφερική όραση. Τις βραδινές ώρες που η φωτεινότητα είναι περιορισμένη η οδήγηση γίνεται ακόμα δυσκολότερη και τα φώτα στους δρόμους προκαλούν διάχυση του φωτός και θάμπωμα των προβολέων των οχημάτων. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν δύσκολία στις έντονες αλλαγές του φωτός κυρίως με την ανατολή και δύση του ηλίου (αντηλιά).

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

 1. Ανάψτε τα φώτα του αυτοκινήτου σας από τις πρώτες βραδυνές ώρες και κατά τη διάρκεια ομίχλης. Είναι ώρες όπου η δυσκολία να δείτε και να σας δουν είναι μεγάλη.
 2. Αποφεύγετε –εάν είναι δυνατόν- την οδήγηση κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου αφού το ηλιακό φως μπορεί να είναι εκτυφλωτικό και έτσι είναι δύσκολο να βλέπετε καθαρά λεπτομέρειες στο δρόμο. Aν οδηγείτε όμως αυτές τις ώρες παίρνετε περισσότερες προφυλάξεις και κρατάτε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο.
 3. Μειώστε την ταχύτητά σας εάν οδηγείτε νύχτα.
 4. Εάν ο οφθαλμίατρος σάς έχει δώσει διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής, θα πρέπει να τα φοράτε απαραίτητα όταν οδηγείτε.
 5. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά τη νυχτερινή όραση, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας.
 6. Αποφεύγετε να οδηγείτε τη νύχτα σε δρόμους που δεν είναι καλά φωτισμένοι ή σας είναι άγνωστοι. Ηλικιωμένοι οδηγοί χρειάζονται περισσότερο φως για να δουν και θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.
 7. Φοράτε γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τα γυαλιά ηλίου τα μάτια σας προσαρμόζουν ευκολότερα από το φως στο σκοτάδι. Μην βάζετε γυαλιά ηλίου όταν οδηγείτε νύχτα.
 8. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα φώτα του αυτοκινήτου σας να φωτίζουν σωστά και να είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να σας προσφέρουν καλό φωτισμό χωρίς να τυφλώνουν τους άλλους.
 9. Επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ζητάτε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που θα σας επιτρέψει να είστε σίγουροι ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις για ασφαλή οδήγηση.
 10. Χρησιμοποιείτε τα διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής κατά την διάρκεια της οδήγησης όλες τις ώρες και έχετε ένα ζευγάρι εφεδρικών γυαλιών στο αμάξι.
 11. Αποφύγετε την οπτική κόπωση σε μακρινά ταξίδια κάνοντας συχνές στάσεις ανά 2 ώρες (περίπου 200χλμ).
 12. Τηρείτε τα όρια ταχυτήτων
 13. Και τέλος, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν την όραση ή τα αντανακλαστικά, να αποφεύγετε γενικά η οδήγηση (αντιισταμινικά, ηρεμιστικά, αγωγή για Parkinson κτλ).

Αφήστε μια απάντηση