Γυαλιά Οράσεως, Συμβουλές για τα μάτια σου

Όραση και ασφαλής οδήγηση, 13 συμβουλές

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό απώλειας ανθρώπινων ζωών σε ετήσια βάση παγκοσμίως (1,23 εκατομμύρια) και σοβαρών τραυματισμών σε τροχαία δυστυχήματα (50 εκατομμύρια) καθώς και τον υψηλό αριθμό θανάτων για τις ηλικίες άνω των 55 ετών στην Ελλάδα (310 το 2016 – 38% των θανόντων σε τροχαία συμβάντα) κρίνεται απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε πως η οδική ασφάλεια ξεκινά από την καλή όραση.

Η όραση αποτελεί την πιο σημαντική αίσθηση κατά την οδήγηση, αφού το 90% των πληροφοριών που χρειάζεται ένας οδηγός φτάνει μέσω των ματιών.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την όραση στην οδήγηση είναι:

 • 1) η ηλικία
 • 2) η υγεία των ματιών
 • 3) η ψυχοφυσική κατάσταση

Πλέον, και σύμφωνα με τη FIA – Την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου – η κακή όραση αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πρόκληση τροχαίων συμβάντων. «Το 80% των παθήσεων στην όραση μπορεί να διορθωθεί. Μόλις ένα στους 5 οδηγούς δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του.» αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Υπάρχουν όμως και εξωγενείς παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο. Αυτοί είναι:

 • 1) η φωτεινότητα η οποία είναι άλλοτε πολύ έντονη και άλλοτε ιδιαίτερα χαμηλή
 • 2) οι καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, έντονος ήλιος).

Έρευνες των τελευταίων ετών έδειξαν ότι:

Η ευκρινής και άνετη όραση αποτελούν από τα βασικά στοιχεία για μια ασφαλή οδήγηση για τους οδηγούς και όσων μετακινούνται στους δρόμους.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την χορήγηση ενός ερασιτεχνικού διπλώματος είναι τα εξής:

 • Ο εξεταζόμενος πρέπει να διακρίνει τα βασικά χρώματα κόκκινο, πράσινο, κίτρινο (σε έλεγχο με τρίχρωμο φανό).
 • Το άθροισμα της οπτικής οξύτητας στους δύο οφθαλμούς πρέπει να είναι ≥ 10/10.Εάν το ένα μάτι έχει οπτική οξύτητα >8/10 (με / χωρίς διόρθωση) και το άλλο <2/10 ο εξεταζόμενος υπόκειται στην κατηγορία της μονοφθαλμίας. 
 • Εάν το ένα μάτι έχει ελλιπές οπτικό πεδίο (<120° σε οριζόντιο επίπεδο) και το άλλο πλήρες οπτικό πεδίο με οπτική οξύτητα ≥8/10 (με / χωρίς διόρθωση), χορηγείται δίπλωμα αλλά με επανεξέταση ανά 3ετία.Αν υφίσταται κίνδυνος έκπτωσης οπτικού πεδίου και στο υγιές μάτι, συνιστάται διενέργεια ελέγχου οπτικών πεδίων (εξέταση περιμετρίας) κι επανεξέταση σε συντομότερο διάστημα κατά την κρίση του ιατρού αναλόγως της αιτίας.
 • Εάν υπάρχει έκδηλος στραβισμός και το υγιές μάτι έχει οπτική οξύτητα ≥ 8/10 (με / χωρίς διόρθωση) και πλήρες οπτικό πεδίο, χρειάζεται επανεξέταση τουλάχιστον ανά 3ετία.Εάν υπάρχει διπλωπία και το υγιές μάτι έχει οπτική οξύτητα ≥ 8/10 (με / χωρίς διόρθωση) και πλήρες οπτικό πεδίο επιβάλλεται οδήγηση με κάλυψη του ενός ματιού κι επανεξέταση κατ’ ελάχιστο ανά 3ετία.
 • Δίπλωμα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που η μονοφθαλμία υπάρχει τουλάχιστον από εξαμήνου.Η οπτική οξύτητα του μοναδικού ματιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 8/10 (με / χωρίς διόρθωση) με πλήρες οπτικό πεδίο (>120° σε οριζόντιο επίπεδο). Ο ρυθμός επανεξέτασης είναι ανά 1-5 έτη και καθορίζεται με την κρίση του οφθαλμιάτρου.
 • Σε κάθε περίπτωση αφακίας, άδεια οδήγησης χορηγείται μετά την παρέλευση τριμήνου από την επέμβαση καταρράκτη και με την υποχρέωση ανανέωσης ανά έτος την πρώτη τριετία. Μετά την τριετία χορηγείται κανονικά. Φυσικά απαραίτητη είναι η τήρηση των ορίων οπτικής οξύτητας για τη συγκεκριμένη κατηγορία διπλώματος όπως αναφέρθηκαν παραπάνω…
 •  Άδεια οδήγησης χορηγείται μετά την παρέλευση τριμήνου από τη διαθλαστική επέμβαση laser μόνο από Δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση (Δ.Ι.Ε.) και για διάστημα που εκείνη κρίνει.. Στη συνέχεια εφόσον βέβαια τηρούνται τα ελάχιστα όρια οπτικής οξύτητας που προαναφέρθηκαν η άδεια ανανεώνεται για 15 έτη με πρωτοβάθμια εξέταση από συμβεβλημένο οφθαλμίατρο.
 • Άδεια οδήγησης δε χορηγείται ούτε ανανεώνεται όταν υπάρχει πάθηση που εμποδίζει την ασφαλή οδήγηση κατά την κρίση του πρωτοβάθμιου οφθαλμιάτρου. Σε αμφίβολες περιπτώσεις ο υποψήφιος παραπέμπεται σε δευτεροβάθμια επιτροπή (Δ.Ι.Ε.) που αποφαίνεται σχετικώς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλιου και οι αμετρωπικοί οδηγοί την απαιτούμενη διορθωμένη συνταγή. Τα γυαλιά ηλίου έχουν την ικανότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB) καθώς και την μπλε ακτινοβολία, αυξάνουν την αντίληψη των χρωμάτων και μειώνουν τις αντανακλάσεις.

Αυτό επιτυγχάνεται ειδικότερα με τη χρήση πολωτικών φακών, οι οποίοι περιορίζουν τις αντανακλάσεις από λείες επιφάνειες όπως το παρμπρίζ και την άσφαλτο.

Οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν και φωτοχρωμικούς φακούς που είναι λειτουργικοί και σε έντονη ηλιοφάνεια αλλά καθώς και τις βραδινές ώρες. Με τη χρήση τους προστατευόμαστε επίσης από εξωγενείς παράγοντες όπως ο αέρας και η σκόνη. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα προμηθευόμαστε από τα οπτικά καταστήματα και με την βοήθεια των οπτικών μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα με βάσει τις προσωπικές μας ανάγκες.

Μετά την ηλικία των 40 ετών ο φακός του οφθαλμού χάνει την ικανότητα του να προσαρμόζει γρήγορα και μειώνεται η περιφερική όραση. Τις βραδινές ώρες που η φωτεινότητα είναι περιορισμένη η οδήγηση γίνεται ακόμα δυσκολότερη και τα φώτα στους δρόμους προκαλούν διάχυση του φωτός και θάμπωμα των προβολέων των οχημάτων. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν δύσκολία στις έντονες αλλαγές του φωτός κυρίως με την ανατολή και δύση του ηλίου (αντηλιά).

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

 1. Ανάψτε τα φώτα του αυτοκινήτου σας από τις πρώτες βραδυνές ώρες και κατά τη διάρκεια ομίχλης. Είναι ώρες όπου η δυσκολία να δείτε και να σας δουν είναι μεγάλη.
 2. Αποφεύγετε –εάν είναι δυνατόν- την οδήγηση κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου αφού το ηλιακό φως μπορεί να είναι εκτυφλωτικό και έτσι είναι δύσκολο να βλέπετε καθαρά λεπτομέρειες στο δρόμο. Aν οδηγείτε όμως αυτές τις ώρες παίρνετε περισσότερες προφυλάξεις και κρατάτε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο.
 3. Μειώστε την ταχύτητά σας εάν οδηγείτε νύχτα.
 4. Εάν ο οφθαλμίατρος σάς έχει δώσει διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής, θα πρέπει να τα φοράτε απαραίτητα όταν οδηγείτε.
 5. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά τη νυχτερινή όραση, συζητήστε το μαζί του.
 6. Αποφεύγετε να οδηγείτε τη νύχτα σε δρόμους που δεν είναι καλά φωτισμένοι ή σας είναι άγνωστοι. Ηλικιωμένοι οδηγοί χρειάζονται περισσότερο φως για να δουν και θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.
 7. Φοράτε γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τα γυαλιά ηλίου τα μάτια σας προσαρμόζουν ευκολότερα από το φως στο σκοτάδι. Μην βάζετε γυαλιά ηλίου όταν οδηγείτε νύχτα.
 8. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα φώτα του αυτοκινήτου σας να φωτίζουν σωστά και να είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να σας προσφέρουν καλό φωτισμό χωρίς να τυφλώνουν τους άλλους.
 9. Επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ζητάτε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που θα σας επιτρέψει να είστε σίγουροι ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις για ασφαλή
 10. Χρησιμοποιείτε τα διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής κατά την διάρκεια της οδήγησης όλες τις ώρες και έχετε ένα ζευγάρι εφεδρικών γυαλιών στο αμάξι.
 11. Αποφύγετε την οπτική κόπωση σε μακρινά ταξίδια κάνοντας συχνές στάσεις ανά 2 ώρες (περίπου 200χλμ).
 12. Τηρείτε τα όρια ταχυτήτων
 13. Και τέλος, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν την όραση ή τα αντανακλαστικά, να αποφεύγετε γενικά η οδήγηση (αντιισταμινικά, ηρεμιστικά, αγωγή για Parkinson κτλ).

Αφήστε μια απάντηση