Συμβουλές για τα μάτια σου

Πως χρησιμοποιούμε φακούς επαφής κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων

Κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων, χρονικής διάρκειας πέραν των τριών ωρών, εμφανίζονται συχνά από τους επιβάτες συμπτώματα προσωρινής δυσφορίας σχετικά με την όραση τους, ερυθρότητας των ματιών και ξηροφθαλμίας.

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στους θαλάμους επιβατών των εμπορικών αεροσκαφών, έχει μελετηθεί εκτενώς, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι εκτεθειμένοι σε μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση, μειωμένη διαθεσιμότητα οξυγόνου, μειωμένη υγρασία και εξαιρετικά ξηρό αέρα.

Οι παρακάτω άπλες συμβουλές μπορούν να ανακουφίσουν τους χρήστες φακών επαφής κατά της διάρκεια παραμονής τους στο θάλαμο επιβατών, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μεγάλες η νυχτερινές πτήσεις.

  • Διατηρήστε τα μάτια σας ενυδατωμένα. Εφοδιαστείτε με καλής ποιότητας οφθαλμικές σταγόνες ενυδάτωσης και λίπανσης χωρίς συντηρητικά, οι οποίες εφόσον είναι εγκεκριμένες για χρήση με φακούς επαφής θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στη διάρκεια της πτήσης, αντισταθμίζοντας την απώλεια δακρύων που προκαλεί η ξηρή ατμόσφαιρα του αεροπλάνου.
  • Καθαρίζετε επιμελώς τους φακούς σας πριν την πτήση ή φορέστε ένα νέο ζευγάρι. Αν είστε χρήστης μηνιαίων φακών επαφής θυμηθείτε να έχετε θήκη και υγρό καθαρισμού στη χειραποσκευή σας σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετήσετε η να αφαιρέσετε τους φακούς σας. Ζητήστε από τον οπτικό σας μια συσκευασία ταξιδιού(starter pack) ώστε να μην υπερβείτε τα επιτρεπτά όρια μεταφοράς υγρών. Προσοχή! Μην επιχειρείτε να μεταφέρετε μονοί σας υγρό φακών επαφής σε μικρότερη συσκευασία καθώς οι πιθανότητες μόλυνσης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή οφθαλμική λοίμωξη.
  • Προτιμήστε φακούς επαφής ημερήσιας αντικατάστασης στην πτήση και στα ταξίδια σας γενικότερα, εφόσον η συνταγή σας το επιτρέπει. Θα έχετε ένα νέο ζευγάρι φακών επαφής κάθε μέρα και θα απαλλαγείτε από τη φροντίδα της θήκης και τη μεταφορά υγρών φακών επαφής στο ταξίδι. Μη ξεχνάτε ότι οι ημερήσιας αντικατάστασης φακοί επαφής έκτος από την ευχρηστία τους συμβάλλουν στη μεγίστη υγιεινή των ματιών.
  • Προστατέψτε τα μάτια σας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, η οποία είναι εξαιρετικά έντονη σε μεγάλα υψόμετρα, έχοντας μαζί σας ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, ιδανικά με πολωτικά φίλτρα. Ακόμα και αν οι φακοί επαφής σας έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογία ενσωμάτωσης φίλτρου ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV blocking) η συνδυαστική τους χρήση με γυαλιά ηλίου αποτελεί την καλύτερη προστασία των ματιών και της γύρω περιοχής.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της πτήσης. Ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει και να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ξηροφθαλμία.
  • Αποφύγετε τις οθόνες. Η παρατεταμένη έκθεση σε ηλεκτρονικές οθόνες σε κοντινή απόσταση όπως συμβαίνει με τις τηλεοράσεις του αεροσκάφους ή τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (smartphone, tablet), οδηγεί σε κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους, θολή όραση και ξηροφθαλμία λόγω της μείωσης του ρυθμού βλεφαρισμών. Οι εκούσιοι βλεφαρισμοί σε συνδυασμό με οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να ανακουφίσουν τα παραπάνω συμπτώματα που επιδεινώνονται στο ξηρό περιβάλλον του αεροσκάφους. Προτιμήστε να ακούσετε μουσική ή να χαλαρώσετε με κλειστά ματιά.
  • Φορέστε γυαλιά οράσεως στη διάρκεια της πτήσης για μεγαλύτερη ευκολία και άνεση, ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να κοιμηθείτε. Αν είναι μεγάλου μεγέθους, θα προστατεύσουν καλύτερα από την ξηρότητα της κλιματιζόμενης καμπίνας.

Για τους χρήστες φακών επαφής με κερατόκωνο ή παρεμφερείς παθήσεις του κερατοειδή θα ήταν σκόπιμο να προστεθούν ορισμένες στρατηγικές που θα ανακουφίσουν περαιτέρω από συμπτώματα ξηρότητας και ερεθισμού.

  • Αν σας έχει χορηγηθεί συνδυαστική χρήση μαλακών και σκληρών κερατοκωνικών φακών επαφής, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τους σκληρούς φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της πτήσης. Λόγω της σκληρότητας του υλικού και της μηδαμινής περιεκτικότητας σε νερό, δεν αφυδατώνονται οπότε διατηρούν τα οπτικά τους χαρακτηριστικά και την ευκρίνεια στην όραση.
  • Εφόσον υποφέρετε από αλλεργίες, θυμηθείτε να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα φάρμακα που θα ανακουφίσουν από συμπτώματα δακρύρροιας, κνησμού ή πρηξίματος στη διάρκεια της πτήσης. Αν πρόκειται να μεταφέρετε υγρά καθαρισμού, σταγόνες ή φάρμακα μεγαλύτερης ποσότητας από την επιτρεπόμενη, φροντίστε να έχετε μαζί μας πρόσφατη βεβαίωση του γιατρού που σας παρακολουθεί.
  • Αποφύγετε τις ζεστές πετσέτες που σας προσφέρουν στο αεροσκάφος. Αντί αυτού, ζητήστε μια κρύα και υγρή πετσέτα την οποία μπορείτε να τοποθετείτε κάθε λίγες ώρες έχοντας τα ματιά σας κλειστά. Η διαδικασία θα βοηθήσει στη ρύθμιση της φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει η ξηρότητα ή η αλλεργία, βοηθώντας σας να αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών, μια εξαιρετικά συχνή συνήθεια στους χρήστες φακών επαφής με κερατόκωνο.

Σχεδιάζοντας λοιπόν το επόμενο μεγάλο αεροπορικό ταξίδι, είτε επαγγελματικό είτε αναψυχής, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαραίτητα προϊόντα για την φροντίδα και υγιεινή των ματιών σας και απολαύστε μια ασφαλή πτήση με τους φακούς επαφής σας.

Αφήστε μια απάντηση